Ziemniaki z masłem czosnkowym, z koperkiem, z jogurtem śmietanowym, z cebulką, solone, w papryczkowej przyprawie, w mundurku, bez mundurka a nawet z solonym karmelkiem królowały tego dnia na ognisku kl. I a (wych. Małgorzata Sadowska) i kl. II a (wych. Sylwia Sawicka) z okazji obchodów święta pieczonego ziemniaka.
Każdy ziemniaczek owinięty w sreberko spędził w żarze ogniska ok. 40 min., a gdy był już gotowy do spożycia smakował jak beztroskie dzieciństwo i wakacyjne wspomnienia. Warto było cierpliwie czekać na tę chwilę. Uczniowie z obydwu klas mieli okazję lepiej się poznać, porozmawiać i wspólnie delektować wyjątkowymi pieczonymi ziemniakami – nawet tymi nieco zwęglonymi czy lekko surowymi.
Obchody tego święta stanowiły  doskonałą okazję do aktywnego spędzania czasu na świeżym powietrzu oraz integrację grup klasowych. Uczniowie obejrzeli też dostępną na terenie Nadleśnictwa Hajnówka wystawę – „XIX Plener Rzeźby w Drewnie”.
Ognisko na placu Nadleśnictwa Hajnówka odbyło się dzięki zaangażowaniu i pomocy rodzica Pani Joanny Szczerby – za co serdecznie dziękujemy.
Było smacznie! Powtórzymy to za rok!     

                                                                                                        S. Sawicka


Print Friendly, PDF & Email